Gratis verzending vanaf €49 binnen Nederland

Je hond kennis laten maken met de nieuwe baby

07-10-2022

Een nieuw familielid op komst? Om harmonie in het huis te bewaren, zul je wat voorbereidingen moeten treffen om je maatje te laten wennen aan alle veranderingen. Hieronder geven we een aantal tips over hoe je dit het beste kan aanpakken.

Routine
Veel baasjes hanteren een dagelijkse routine bij de verzorging van hun hond. Op dezelfde tijdstippen naar buiten, eten geven, etc. De komst van een baby zal deze routine waarschijnlijk ietwat door elkaar schudden. Het leven met een baby is nu eenmaal hectisch en onvoorspelbaar. Probeer je hond hierop voor te bereiden door de routine een tijd van te voren wat flexibeler te maken. Als je hond nu om 9 uur 's ochtends eten krijgt, verander dat regelmatig van ergens tussen 7 en 11 uur. Ga alvast op andere tijden naar buiten en plan meer kortere wandelingen in. Hierbij is het wel belangrijk dat je hond voldoende stimulatie krijgt, fysiek en/of mentaal. Speel samen met de bal of frisbee gedurende kortere wandelingen, ga verstoppertje spelen of doe een zoekspelletje met trainers.

Geluiden
Een baby kan behoorlijk wat lawaai maken, daarnaast is het gehoor van een hond veel sterker dan die van ons. Dus laat haar alvast wennen aan al die verschillende geluiden, door ruim voor de komst van de kleine wat audio op te zetten. Online op bijvoorbeeld Spotify zijn speciale afspeellijsten te vinden met het gehuil, gelach en gekrijs van een baby. Zet de volume in het begin op een lage stand en verhoog het iedere keer. Probeer ook het geluid steeds vanuit een andere kamer te laten komen en op verschillende tijdstippen. Op het moment dat ze niet reageert op het geluid, dan mag ze een beloning.

Nieuwe spulletjes
Laat je hond aan alle nieuwe babyspulletjes ruiken die je hebt aangeschaft. Is ze erg geïnteresseerd in knuffels of dekentjes? Geef dan het commando voor 'afblijven' (wij gebruiken 'leave it') en geef haar eigen speeltje daarvoor in de plaats.

Smeer alvast wat babylotion of babypoeder op je huid om haar bekend te laten raken met de nieuwe geuren.

Ontwormen/parasieten
Zorg ervoor dat je hond tijdig wordt ontwormd. Het is namelijk mogelijk dat je kind besmet raakt met parasieten van de hond, zoals de ringworm.
Draagt ze een vlooien-teken-luizenband? Gebruik dan onze Dogtools halsband. De vlooienband kan namelijk in deze halsband geplaatst worden, zodat er nauwelijks meer contact is tussen mensenhand(jes) en de vlooienband.

De baby komt thuis!
Voordat jullie van het ziekenhuis naar huis komen, is het een goed idee je hond al aan iets te kunnen laten ruiken. Neem dus een dekentje of kledingstuk mee dat de baby heeft gedragen. Geef positieve aandacht tijdens het snuffelen, dus aaitjes, lovende woorden en lekkere beloningen.

Neem je maatje van te voren nog mee voor een heerlijke lange wandeling. Ga lekker los, met veel spelen en interactie. Dan zal ze heerlijk moe thuiskomen.

Tijd voor de ontmoeting! Bij het thuiskomen zal moeders (zonder baby) eerst naar binnen gaan. Laat je uitgebreid snuffelen en geef volop knuffels. Zorg er dan voor dat jij en je maatje helemaal tot rust komen, door ergens te gaan zitten. Pas als er rust in huis is, kan de rest ook naar binnen komen. Zorg ervoor dat de baby niet aan het huilen is, maar ook rustig is.
Éen iemand blijft bij de hond (aan de riem) en de ander houdt de baby vast. Kom rustig binnen, praat met een kalme zachte stem en loop langzaam naar de hond toe. Laat haar rustig snuffelen, maar behoudt afstand. Het kan zijn dat ze totaal geen interesse toont in de baby. Forceer haar dan niet, maar laat haar dan met rust. Hou de introductie in ieder geval kort en bouw het vanaf hier langzaam op.

Afleiding
De luier moet verschoond worden of de baby heeft honger. Maar jouw beste vriend heeft zin in aandacht of wilt spelen... Een spelletje inzetten is een goede manier om je hond af te leiden, terwijl jij voor de baby zorgt. Vul bijvoorbeeld haar kauwspeelgoed met wat trainers of een likje pindakaas. Of geef haar een lekkere kauwsnack.
Onze trainer snacks zijn vaak klein of makkelijk te breken, zodat ze fijn in een kauwspeeltje gestopt kunnen worden. Bekijk het aanbod hier.

Gelukkig gezin
Blijf je beste vriend het gevoel geven dat ze nog steeds onderdeel vormt van het gezin, ook al heb je misschien wat minder tijd dan voorheen. Geef haar aaitjes wanneer je de baby op schoot hebt en ga met zijn allen fijne wandelingen maken.

Alle baby's worden groot
Je baby zal op een gegeven moment beginnen de wereld te verkennen. En hoe schattig is dat levende harige knuffelbeest met bewegende staart!
Niet alleen de hond moet weten welke grenzen er zijn, ook het kind. Leer je kind al vroeg aan de hond niet lastig te vallen. Tuurlijk, aaien mag. Maar niet aan de staart of oren trekken of vingers in de neus te stoppen. Zorg er dan ook voor dat iemand er altijd bij is en laat het kind niet alleen met haar.

Mocht je merken dat je hond moeite heeft met de nieuwe situatie of onrustig gedrag vertoont, dan kun je een extra training overwegen. Je kunt altijd contact met ons opnemen, mocht je vragen hebben of advies wilt ontvangen.

Bron:
https://www.rspcaqld.org.au/blog/pet-care/introducing-pets-to-babies
https://www.aspca.org/pet-care/dog-care/dogs-and-babies

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws op Dogguardian.nl of wil je geen enkele blogartikel missen? Meld je dan aan op onze nieuwsbrief ↘️

Naar boven }