Gratis verzending vanaf €49 binnen Nederland

Wat zijn de milieuvriendelijkste poepzakjes?

05-11-2021

Wij gebruiken al jaren biologisch afbreekbare poepzakjes. Met al onze eigen honden, logees en natuurlijk de uitlaathonden, vliegen de rolletjes er doorheen. Met het oog voor het milieu gingen wij er vanuit dat we daarom maar beter afbreekbare zakjes konden gebruiken. Totdat we signalen kregen dat deze helemaal niet zoveel beter zijn voor het milieu. Voor ons reden genoeg om hier dieper op in te duiken. De resultaten lees je hieronder.

Er is een verschil tussen de soorten bioplastic:
Bioplastic:
Ook wel biobased genoemd. Dit is gemaakt van natuurlijke grondstoffen zoals maïs, aardappel of suikerriet.
Biologisch afbreekbare plastic:
Ook wel composteerbaar genoemd (oxo-degradeerbaar valt hier ook onder). Sommige zijn afbreekbaar in de natuur, maar de meeste vormen zijn alleen afbreekbaar in een industriële installatie. Wettelijk gezien dient dit soort plastic binnen een periode van maximaal 6 maanden volledig te zijn afgebroken.

Interessant feitje; niet alle bioplastic is biologisch afbreekbaar en niet alle biologisch afbreekbaar plastic is gemaakt van bioplastic.

Waarom is het niet zo milieuvriendelijk als we dachten?
- het produceren van bioplastic heeft een aanslag op het milieu omdat er voor de grondstoffen (maïs/suikkerriet) veel land, water, energie, bestrijdingsmiddelen en kunstmest wordt gebruikt;
- het blijft Single Use Plastic. De meeste verpakkingen zijn bedoeld voor eenmalig gebruik. Kijkend naar de productie en de benodigde eisen om het af te breken, is ook deze vorm van SUP niet milieuvriendelijk;
- het heeft specifieke gecontroleerde omstandigheden nodig om volledig composteerbaar te kunnen zijn. In de oceaan, waar de temperatuur laag is, niet voldoende zuurstof en te weinig zonlicht is, wordt bioplastic volgens een onderzoek van de Verenigde Naties (2015) nauwelijks afgebroken. Daarnaast zien tasjes er hetzelfde uit voor de dieren die in het water leven, of ze nu gemaakt zijn van bioplastic of gewoon plastic (met alle gevolgen van dien);
- in Nederland mag biologisch afbreekbaar plastic niet bij het GFT afval gegooid worden. Er is namelijk een speciale installatie voor nodig. Hierin zou het voor een periode van 12 weken moeten worden opgeslagen bij een temperatuur tot 65°C en bij een hoge vochtigheid. Echter wordt het in ons land vaak maar tot 5 weken bewerkt, wat dus te kort is om volledig te kunnen afbreken;
- omdat het lastig is om alle verschillende soorten kunststoffen van elkaar te onderscheiden, gebeurt het vaak dat allerlei plastic samen bij de GFT belanden. Composteerbedrijven verwijderen daarom alle plastic, zowel de gewone als de afbreekbare. En ook door de ontwetendheid kan bioplastic bij de plastic recycle container belanden. Maar dit kan dan weer het recyclen van gewone plastic verstoren, omdat de samenstelling anders is.

Qua afvalverwerking levert bioplastic weinig milieuwinst op, want uiteindelijk wordt het gewoon verbrand in de oven. Wat wel enorm zou helpen, is het te recyclen. Maar op dit moment is het aandeel bioplastic te klein in Nederland om dit kostendekkend te kunnen uitvoeren. En daarnaast hoort honden- en kattenpoep sowieso altijd bij het restafval en niet bij het GFT, vanwege de aanwezigheid van parasieten, bacteriën en andere ziekteverwekkers.
Het meest milieuvriendelijkst zou zijn om herbruikbaar plastic te gebruiken, bijvoorbeeld een poepschep. En de drollen vervolgens bij het restafval te gooien. Maar laten we eerlijk zijn, dit is voor de meesten niet echt praktisch... Ik zie Joe al gaan met een emmer door de duinen :-)

Als we kijken naar het productieproces, dan is bioplastic wel beter dan gewoon plastic omdat er bij de productie minder broeikasgas wordt uitgestoten. Maar daarnaast is er wel veel land en energie nodig om alle gewassen te produceren (die niet meer gebruikt kunnen worden voor consumptie) en worden er bestrijdingsmiddelen gebruikt.

Een conclusie is dus niet zo makkelijk te trekken. De ontwikkelingen en technologie zijn op dit moment nog niet zo ver dat we volledig duurzaam onze hondenpoepjes kunnen oprapen. Alhoewel ze in de VK een straatlantaarn hebben ontwikkeld dat wordt aangedreven door hondenpoep. Hoe cool is dat?! Nederland kom op!

Tot die tijd hebben wij bij Dogguardian.nl besloten om dus beide opties aan te bieden. Wil je ze zien? Klik dan hier.

Bron:
https://www.plasticsoupfoundation.org
https://www.greenpeace.org
https://www.milieucentraal.nl
https://www.theguardian.com/environment/2018/jan/01/stools-to-fuels-street-lamp-runs-on-dog-poo-bio-energy-waste-

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws op Dogguardian.nl of wil je geen enkele blogartikel missen? Meld je dan aan op onze nieuwsbrief ↘️

Naar boven }